Uddannelsen

Find hjælp til din svendeprøve!

Dette er et indlæg jeg lavede for et par år siden, på vores søster side BlogIT.dk – længere nede på siden vil du kunne finde link til download af den svendeprøve som jeg selv afleverede og fik et 12 tal for.
Jeg har netop afsluttet H3 og dermed også min svendeprøve. Jeg var oppe i mundlig tirsdag, hvor jeg skulle lave en fremlægning på 8 minutter hvor efter jeg så blev stillet nogle spørgsmål. Idag, torsdag var jeg oppe i den praktiske fejlfinding, hvor jeg fik fejlen “Direktøren kan ikke bruge sin pc” som var skyltes en slukket DHCP service på domæne kontrolleren. Karakter:

 

 • Mundlig: 12
 • Praktisk: 12

Det giver en bestået svendeprøve med en karakter på 12. Det er jeg utroligt glad for! Jeg har valgt at jeg vil dele vores rapport med jer så i kan få et indblik i en god rapport, hvilket jeg går ud fra det var da både sensor og lære ville beholde den 😉 Her er indledingen og konklutionen af vores projekt

Indledning

Her til vores svendeprøve projekt har vi som gruppe valgt, at projektet hertil skal handle om firmaet Green Class A/S.  Vi vil lave en rapport der omhandler Green Class’ IT struktur, som vi synes den skal se ud for, at firmaet får den bedste løsning i forhold til deres arbejdsdag. Vi vil gennemgå og beskrive vores forslag til et netværk, som vi mener, vil passe til dem. Vores forslag vil indeholde bl.a. switche, routning og firewall, derudover vil vi også gennemgå deres server setup. Her vil vi fortælle om hvilke roller de enkelte servere har og hvad vi har tænkt at formålet med dem er, i forhold til Green Class.

Green Class

Green Class A/S er en arkitekt- og indretningsvirksomhed som arbejder med at tegne og indrette fremtidens grønne hjem, som både er miljø venlige og energi besparende. Firmaet består af en direktør, 4 bestyrelsesmedlemmer og 25 medarbejdere fordelt på 6 afdelinger. Medarbejderne fordeler sig sådan over de 6 afdelinger;

 • Administration og Økonomi, 3 medarbejdere
 • Kundeservice, 3 medarbejdere
 • Salg og Marketing, 4 medarbejdere
 • Indretning, 6 medarbejdere
 • Arkitekter, 5 medarbejdere
 • IT-afdelingen, 4 medarbejdere

Krav fra Green Class

Green Class har selvfølgelig nogle krav til hvad deres løsning skal indeholde og kunne. Kravene er som følger:

 • De skal kunne sende og modtage mails både internt og eksternt, de har domænet greenclass.local. De sender og modtager mange mails, så det er en vigtig del af Green Class A/S.
 • Hver medarbejder skal have en mailadresse, samt nogle fælles mailadresser. Green Class går meget op i at svare deres kunder personligt, men de har selvfølgelig fælles adresser såsom salg og info.
 • De skal kunne dele filer og dokumenter, og disse filer skal også kunne tilgås uden for arbejdspladsen. F.eks. fra en hjemme pc eller en bærbar pc med internet forbindelse. Deres arkitekter og indrettere er ofte på farten, så dette er et vigtigt punkt.
 • De skal have nogle websites – en hjemmeside, som skal bruges af deres kunder. Et intranet, som de selv skal bruge internt.
 • Det er et vigtigt element at tingene fungerer stort set hele tiden, så evt. nede tid bliver minimal.

Konklution

Vi har nu lavet vores svendeprøve projekt og er ved at afslutte vores rapport. Vi har med udgangspunkt i de ting vi vidste om Green Class og de krav de stillede til deres setup, lavet og skrevet det vi mente vil passe til dem. Vi har først og fremmest lavet et grundlæggende netværk, som sørger for at de kan komme i kontakt med hinanden og resten af verden. Vi har lavet netværks failover på vigtige forbindelser i netværket, via STP så selvom en forbindelse skulle gå ned, så er der en anden der tager over. De har fået et godt setup, som er forholdsvis nem at holde ved lige, og de har via DHCP nemt ved at sætte nye klienter på netværket. De har fået centralt sikkerhed via ISA01 med dennes Firewall, så der ikke bare er åbent til alt muligt både inde- og udefra. Hertil kommer, at de med DC01 og dennes AD har fået sikkerhed via brugerrettigheder på mapper og filer. Vi har givet dem en mail server, så de kan sende og modtage mails. Denne mail server er tilmed en Exchange 2007 server, som giver dem flere features. De har fået en File Server så de nemt kan gemme og dele deres filer et centralt sted. Hertil kommer, at de kan tilgå disse delte data, selvom de ikke lige er på arbejdspladsen. De kan nemlig enten lave en VPN forbindelse til ISA01 og dermed fungere, som sad de på deres arbejds-pc. Eller de kan tilgå deres nye TS setup direkte fra internettet via RDP, og også her kunne tilgå deres data ikke mindst pga. Roaming Profile og netværksdrev. De har med deres WEB01 fået nogle websites, bl.a. en hjemmeside, et intranet samt en dokumentations side, hvor IT afdelingen bl.a. har sin Serverdoc for hver server, så de kan holde styr på dem. Sidst men ikke mindst har vi lavet en overvågningsserver, så IT afdelingen kan holde øje med om servere og switche kører som de skal. Dermed skal evt. nede tid gerne kunne sænkes til et minimum. Denne rapport med tilhørende bilag giver Green Class et godt overblik over deres nye setup. Gruppe gennemsnittet er 12 for dette projekt, det er vi meget stolte over! vi tror på vi har lavet et rigtig projekt iveritgflad 😉 Jeg håber du kan bruge dette til inspration til dit eget svendeprøve projekt! Projekt rapporten er lagt op med accept fra Simon, som ligesom jeg har lavet en stor del af projektet og skrive arbejdet. Palle har udført server dokumentationen.

 

Download Christian Nyhuus Svendeprøve

IT-Supporter Svendeprøven projekt rapporten kan hentes her

 

Download Christian Holsts Svendeprøve

IT-Supporter Svendeprøven projekt rapporten kan hentes her